Helprintille EU-ympäristömerkin käyttöoikeus ensimmäisenä painotalona Euroopassa

Mikkeliläinen syväpainotalo Helprint on saanut oikeuden painaa EU-ympäristömerkittyjä painotuotteita ensimmäisenä eurooppalaisena painotalona. EU-ympäristömerkki on Euroopan unionin virallinen ympäristömerkki ja voimassa kaikissa jäsenmaissa.

EU-ympäristömerkin saadakseen painotalon tulee täyttää tietyt kriteerit, jotka koskevat muun muassa painomateriaalia ja painovärejä, painotuotteen kierrätettävyyttä, veteen joutuvia päästöjä, jätteitä, energiankäyttöä ja henkilökunnan koulutusta. Jotta EU-ympäristömerkki voidaan painaa painotuotteeseen, tulee sekä valmistusprosessin että raaka-aineiden täyttää asetetut kriteerit.

”Helprint on onnistunut erityisen hyvin painoväreissä olevan tolueenin kierrätyksessä sekä veteen joutuvien kupari- ja kromipäästöjen vähentämisessä. Sellaiset painotyön ostajat, jotka haluavat profiloitua ympäristön kannalta vastuullisiksi toimijoiksi, pitävät tärkeänä, että myös heidän julkaisemansa painotuotteet täyttävät ympäristövaatimukset”, toteaa johtava asiantuntija Leena Nyqvist-Kuusola EU-ympäristömerkkiä Suomessa hallinnoivasta Motiva Services Oy:n Ympäristömerkintä-yksiköstä.

Painotalot ovat voineet hakea EU-ympäristömerkkiä elokuusta 2012 alkaen, jolloin EU-komissio julkaisi ekologiset arviointiperusteet ympäristömerkin myöntämiseksi painotuotteille.

”Viimeisen vuoden aikana olemme esimerkiksi vähentäneet veteen joutuvia päästöjä vielä noin 70–80 prosenttia siitä, mitä ne ovat ympäristönsuojelulain ja ympäristölupamme lupaehtojen mukaisesti olleet. Haluamme olla Mikkelissä hyvä toimija myös naapurustolle ja kantaa yhteiskuntavastuumme”, toteaa Helprintin HSEQ Manager Juha Pulkkinen.

”Helprintissä on myös käynnissä ympäristöinvestointi, jolla tehostetaan laitoksen energiatehokkuutta ja ympäristöystävällisyyttä merkittävästi. Pääsemme kokonaan eroon hiukkaspäästöistä siirtymällä energiantuotannossa raskaan polttoöljyn poltosta nestekaasun polttoon sekä liittymällä pääosin kotimaiseen energiaan pohjautuvaan kaukolämpöverkkoon”, Pulkkinen mainitsee.

Helprintille on jo aiemmin myönnetty Joutsenmerkki eli Pohjoismainen ympäristömerkki, ISO9001-, ISO14001- ja OHSAS14001-sertifikaatit sekä FSC- ja PEFC-sertifikaattien käyttöoikeus.

Helprint on Pohjoismaiden suurin syväpaino ja osa CirclePrinters  konsernia. Yhtiö on erikoistunut suurten painosmäärien tuotantoon. Helprintin asiakkaita ovat johtavat aikakauslehtikustantajat, vähittäiskaupan ketjut, verkostomarkkinoijat sekä yritys- ja asiakasviestinnän tekijät. Sen markkina-alueeseen kuuluvat Pohjoismaat, Venäjä ja Iso-Britannia.

Vuonna 1992 perustetun EU-ympäristömerkin tarkoituksena on auttaa kuluttajia tunnistamaan ympäristöä vähemmän kuluttavat tuotteet ja palvelut. Merkki, jonka tunnuksena on vihreä kukka, on myönnetty Suomessa 14 yrityksen ja koko Euroopassa jo yli 2000 yrityksen tuotteille tai palveluille.

Lisätietoja:
Ympäristömerkintä
Johtava asiantuntija
Leena Nyqvist-Kuusola
puh. 0424 281 410 / 040 717 8536
e-mail leena.nyqvist-kuusola@motiva.fi

Helprint Oy
HSEQ Manager
Juha Pulkkinen
puh. 050 523 9591
e-mail juha.pulkkinen@helprint.fi

EU-ympäristömerkki

EU-ympäristömerkki