Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Metsäkartano: Luonnon helmassa majoitutaan ympäristöä kunnioittaen

Ylä-Keyrityn kimaltelevan erämaajärven rannalla ympäristöasiat otetaan tosissaan. Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Metsäkartanossa ympäristöystävällisyys näkyy niin energiaratkaisuissa kuin opetuksessa. Myös kierrätystä suositaan ja keittiössä laitetaan lähi- ja luomuruokaa.

Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan rajamailla sijaitseva Metsäkartano sai EU-ympäristömerkin vuonna 2007 ensimmäisenä majoituspalveluiden tarjoajana Suomessa.

Ympäristötietoisuus juontaa juurensa Metsäkartanon syntyvaiheisiin 1980-luvun alussa. Kun keskuksen päärakennusta ryhdyttiin rakentamaan, suosittiin luonnonmukaisia rakennusmateriaaleja ja pintakäsittelyaineita. Ympäristötietoinen ajattelu näkyy keskuksen toiminnassa myös siten, että vuosittain järjestettäviin satoihin leirikouluihin sisältyy ympäristökasvatusta.

– Ympäristökasvatusta on helpompi tehdä selkä suorana, kun hoitaa ensin itse asiansa, sanoo Metsäkartanon toimitusjohtaja Jari Korkalainen.

Näillä asioilla Korkalainen viittaa esimerkiksi Metsäkartanon energiaratkaisuihin. Hiekkarantojen pilkuttamassa harjumaisemassa toimiva Metsäkartano lämmitetään puuhakkeella. Kaikki sähkö vuorostaan tuotetaan uusiutuvilla energialähteillä.

– Metsäkartanossa on myös siirrytty melkein kokonaan led-valaistukseen. Tänä vuonna hiihtoladuilla otetaan käyttöön led-älyvalaistus, jossa valon tarve määräytyy käyttäjämäärien mukaan, Korkalainen kertoo.

Myös jätteet lajitellaan, kierrätetään ja kompostoidaan. Veden kulutusta ja kemikaalien käyttöä on rajoitettu ja keittiössä suositaan lähi- ja luomuruokaa.

– Meillä on myös teetetty energiakatselmusta, jotta saataisiin selville, millä toimenpiteillä pystyisimme parantamaan toimintaamme entisestään. Toisaalta meillä on huomioitu ympäristöseikat jo niin pitkään, että ruuvin kiristäminen menee jo vaikeaksi. Ihan kaikkea vedentuloa hanoista ei voi lopettaa.

Tavoitteena hiilineutraali matkailukeskus

Tulevaisuudessa edessä saattaa olla rakennusten parempi eristäminen peruskorjauksen yhteydessä. Ja kun biohakkeella toimivan lämpölaitoksen lämmityskattila tulee tiensä päähän joskus vuosien päästä, Metsäkartanossa todennäköisesti siirrytään maalämpöön tai kombivoimalaan, joka tuottaa sekä sähköä että lämpöä. Suunnitteilla on myös aurinkokeräimien hyödyntäminen lämpimän veden tuottamisessa.

– Jollakin aikajänteellä voitaisiin olla hiilineutraali matkailukeskus, Korkalainen visioi.

Korkalaisen mukaan EU-ympäristömerkin hankkiminen on ollut luontainen jatkumo Metsäkartanon toiminnalle. Merkin avulla Metsäkartano haluaa osoittaa myös ulkoisella ja puolueettomalla todistuksella toimintansa ympäristöystävällisyyden.

rantasauna

Toinen motiivi hankkia merkki on myös sen tunnettuus Euroopassa. Esimerkiksi Saksassa merkkiä arvostetaan ja merkki voi olla Metsäkartanolle vetovoimatekijä matkailukohdetta valittaessa.

– Metsäkartanolle EU-ympäristömerkki on ennen kaikkea tapa viestiä arvoista ja toimintatavoista, Korkalainen sanoo.

Metsäkartanolla on myös sosiaaliseen kestävyyteen liittyvä yhteiskunnallisen yrityksen merkki Suomalaisen Työn Liitolta.

Norjalaisen arkkitehdin Lars Backerin suunnittelemalle, tervatuista hirsirakennuksista koostuvalle Metsäkartanon kokonaisuudelle EU-ympäristömerkki antaa viimeisen silauksen. Pitkien taipaleiden päässä kulkijaa odottaa nuorisokeskus, joka on ensimmäisenä majoitusalan toimijana Suomessa saanut EU-ympäristömerkin 2007. Kuin metsänkuningas olisi saanut kruununsa.

EU-ympäristömerkki

EU-ympäristömerkki