EU-ympäristömerkin sopivuus elintarvikkeille

Euroopan unionin komissio on julkaissut esiselvityksen EU-ympäristömerkin elintarvikkeille ja rehuille.

Elintarvikeselvityksen tavoitteena oli selvittää kuinka alentaa elintarvikkeiden ympäristökuormitusta EU-ympäristömerkin avulla. EU-ympäristömerkin asetuksessa määrättiin, että selvitys on tehtävä ennen merkin laajentamista elintarvikkeisiin.

Selvityksessä on mm. seuraavat suositukset:

  • Voidaanko kehittää luetettava, monikriteeristö alkutuotannon ympäristövaikutusten arvioimiseksi?
  • Selvennettävä ”Ecolabel” sanan – etenkin ”eco” laillisuus ja sopivuus elintarvike- ja rehutuotteiden yhteydessä.
  • Jos merkintään otetaan ei luonnonmukaisesti tuotettuja tuotteita, on löydettävä keino, jolla kuluttajien sekaannus vältetään.
  • Selvitettävä EU-ympäristömerkin julkisen ja yksityisen sektorin kustannukset (hakijoiden kulut, toimielinten tarkastuskulut, markkinointi)

Mahdollisia tuoteryhmiä EU-ympäristömerkin laajentamiseksi ovat:

  • jogurtti- ja juustotuotteet
  • leipä- ja leipomotuotteet
  • alkoholittomat juomat ja
  • käsitellyt kalatuotteet

EU:n jäsenmaat käsittelevät selvitystä Euroopan ympäristömerkintälautakunnassa. Tämän jälkeen päätetään aikataulusta.

EU-ympäristömerkki

EU-ympäristömerkki