EU-ympäristömerkki kasvaa koronaviruksesta huolimatta

Vastuullisille tuotteille ja palveluille on kysyntää epävarmassakin taloustilanteessa. Riippumaton ympäristömerkki on oiva työkalu kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseen.

Syyskuussa 2020 julkaistiin EU-ympäristömerkin uudet tilastot. Euroopassa on jo 75 796 EU-ympäristömerkittyä tuotetta tai palvelua 24 eri tuoteryhmässä.

Koronakriisistä huolimatta EU-ympäristömerkittyjen tuotteiden lukumäärä kasvaa, mikä osoittaa luottoa ympäristöarvojen vetovoimaan myös tulevaisuudessa. Kestävä kehitys edellyttääkin ympäristöä vähemmän kuormittavien vaihtoehtojen runsasta tarjontaa.

EU-ympäristömerkin suurimpia tuoteryhmiä ovat maalit, pehmopaperit, kovat päällysteet (esimerkiksi lattialaatat) ja tekstiilit. Viimeisen puolen vuoden aikana suhteellisesti eniten kasvua on ollut siivouspalveluissa, käsiastianpesuaineissa ja ammattikäytön pyykinpesuaineissa.

Eniten myönnettyjä lupia on Espanjassa, Italiassa, Saksassa ja Tšekeissä. Suomi on sijalla 16. Suomessa myönnettyihin lupiin sisältyy 647 tuotetta seitsemässä eri tuoteryhmässä. Tuotteelle myönnetty EU-ympäristömerkki on kuitenkin voimassa kaikissa EU-maissa, luvan myöntäneestä maasta riippumatta. Lukuihin voi tutustua tarkemmin merkin kansainvälisillä sivuilla.

Tuoteryhmien kriteerit ovat luettavissa kaikilla EU:n virallisilla kielillä täällä.