Kaunis, kestävä ja EU-ympäristömerkitty: Nikari Separat
Nikari valmistaa korkealaatuisia kokopuisia huonekaluja, joissa perinteinen käsityötaito yhdistyy moderniin muotoiluun, ympäristöarvoja unohtamatta. Tunnustuksena tästä Nikarin Separat-tilanjakajalle myönnettiin hiljattain EU-ympäristömerkki.
EU-ympäristömerkityn Separat-tilanjakajan on suunnitellut tanskalainen Cecilie Manz.
– Separat on luonteeltaan selkeä ja rauhallinen. Saranat on tehty luonnonparkkinahasta ja itse tilanjakajana se sopii hyvin monipuolisesti eri kohteisiin. Pidämme Separatista tuotteena kovasti, ja selkeytensä vuoksi se valikoitui mukaan ensimmäisenä, Nikarin toimitusjohtaja Johanna Vuorio kertoo.
Massiivipuu on palannut ansaitsemalleen paikalle kotien ja julkisten tilojen kalustukseen. Kestäviä, näyttäviä ja monenlaisiin tiloihin istuvia huonekaluja ja sisustustuotteita arvostetaan. Puusepäntaidoille on yhä kysyntää, ja onhan puurakentaminenkin jälleen kasvussa.
– Puu on yleistynyt design-huonekalujen materiaalina viimeisten kymmenen vuoden aikana. Huomaamme myös iloksemme asiakkaiden olevan yhä valveutuneempia: meiltä kysytään, missä tuote on valmistettu ja mitä materiaalia siinä on käytetty.
Sertifioitua puuta, uusiutuvaa energiaa ja materiaalitehokkuutta
Taidokkaasti valmistetut ja ajattomat tuotteet pysyvät käytössä pitkään. Vaikka tuotteelle ei enää joskus olisikaan tarvetta, jollakin toisella varmasti on. Siksi EU-ympäristömerkin kriteereihin sisältyy myös laatuvaatimuksia.
Nikarilla kestävää kehitystä edistetään monella tapaa: raaka-aineena käytetään sertifioitua puuta, energia saadaan naapurissa toimivasta vesivoimalasta ja osa myyntituotoista lahjoitetaan metsien monimuotoisuuden suojeluun. Materiaalihukkaa minimoidaan esimerkiksi käyttämällä ylijäämäpuuta pienten komponenttien valmistukseen, ja puulastuja hyödynnetään muun muassa läheisellä maatilalla sienien kasvatusalustana.
Nikarin tuotteet suunnitellaan julkisiin tiloihin soveltuviksi, ja korkea laatu ja kestävyys varmistetaan esimerkiksi käyttämällä perinteisiä käsityöliitoksia.
Näistä lähtökohdista ympäristömerkki oli luonteva seuraava askel.
– Halusimme testata toimintatapojamme ja tutkia, löytyykö toiminnastamme jokin ”sokea piste”, jota emme ole ymmärtäneet kehittää eteenpäin. Siksi lähdimme ympäristömerkin hakuprosessiin. EU-ympäristömerkki on tunnettu kansainvälisten asiakkaidemme parissa, ja siitä syystä se oli luonteva valinta.
Kehitystyö ei lopu koskaan
Keväällä Nikarin luova johtaja Jenni Roininen valittiin Monocle-lehden kilpailussa vuoden suunnittelijaksi. Kiinnostusta siis varmasti riittää, kun tuotteita päästään taas esittelemään maailmalle.
– Odotamme malttamattomina aikaa, jolloin pääsemme jälleen liikkumaan vapaasti ja esittelemään tuotteitamme fyysisessä olomuodossaan maailmalle. Pidämme myös mielessä, että vastuullisuustyö ja tuotekehitys ei lopu koskaan: tehtävänämme on kehittyä kaikilla osa-alueilla jatkuvasti, Johanna Vuorio sanoo.
Hiljattain Nikari yhdisti osittain voimansa toisen suomalaisen design-yrityksen kanssa. Paperinarusta valmistetuista matoista ja sisustustuotteista tunnettu Woodnotes ja Nikari ovat aiemminkin tehneet yhteistyötä. Nyt Johanna Vuorio toimii molempien yritysten toimitusjohtajana, mutta ne jatkavat kuitenkin toimintaansa erillisinä osakeyhtiöinä.