Kavat EU Ecolabel showroom

Kavat: Kestävämpiä kenkiä ja kiertotaloutta

Vuonna 1945 Ruotsissa perustettu Kavat valmistaa kestäviä ja korkealaatuisia kenkiä tarkoin valituista materiaaleista, koko elinkaaren huomioiden. Kymmenille malleille on myönnetty myös EU-ympäristömerkki.

Kavat on yksi ensimmäisistä yrityksistä, jonka kengille myönnettiin EU-ympäristömerkki. Ensimmäiset mallit saivat merkin vuonna 2008, ja nyt EU-ympäristömerkittyjä malleja on tarjolla jo yli 50.

Kavatista on vuosien varrella tullut yksi ekologisempien jalkineiden edelläkävijöistä Euroopassa, kuten ympäristömerkittyjen mallien laaja valikoimakin osoittaa.

– Yli 15 vuoden ajan olemme tehneet työtä luodaksemme jalkineita, jotka kestävät aikaa ja kulutusta. EU-ympäristömerkki tarkoittaa, että tuotteemme ovat läpäisseet kolmannen osapuolen tiukan seulan, Kavatin toimitusjohtaja Erik Thyrelius tiivistää.

Erityisesti nahkajalkineistaan tunnettu Kavat on laajentanut valikoimaansa myös muihin materiaaleihin. Esimerkiksi Kavatin Grytgöl- ja Skur -kumisaappaille on myönnetty myös EU-ympäristömerkki.

Tarkat vaatimukset elinkaaren alusta asti

Jalkineen elinkaari alkaa raaka-aineiden kuten nahan tai puuvillan hankinnasta, ja jatkuu aina valmistamiseen, pakkaamiseen, jakeluun, käyttöön ja lopulta kierrätykseen. EU-ympäristömerkin kriteereissä vaatimuksia painotetaan niihin elinkaaren vaiheisiin, joissa ympäristövaikutukset ovat suurimmat.

Kenkien kannalta merkittävimpiä ympäristövaikutuksia syntyy muun muassa nahan ja tekstiilien tuotannosta. Siksi esimerkiksi nahan alkuperälle ja käsittelylle asetetaan tarkkoja vaatimuksia, joilla vähennetään tuotannon ympäristökuormitusta. Vedenkulutusta ja jätevesien puhtautta säädellään tarkasti, ja tuotteet on testattava yli 200 erilaisen kemikaalin varalta.

EU-ympäristömerkin vaatimukset ulottuvat jalkineiden materiaaleista ja tuotantotavoista myös työolosuhteisiin, joissa on noudatettava Kansainvälisen työjärjestön (ILO) yleissopimuksia. Myös myyntipakkaukset huomioidaan: pakkausten pahvista tai paperista 100 prosenttia ja muovista 80 prosenttia on oltava kierrätettyä, ja tuotteen mukana on toimitettava selkeät ohjeet jalkineiden puhdistamiseen ja huoltamiseen.

Huolellinen hoito voikin pidentää laadukkaiden kenkien käyttöikää useilla vuosilla. Tuotteidensa elinkaaren pidentämiseksi Kavat tarjoaa jalkineilleen myös korjaus- ja kierrätyspalveluja.