Kenkävalmistaja Jalas jättää ekologisen jalanjäljen

Satavuotiaan Jalaksen Green Line -turvakenkämallisto on EU-ympäristömerkitty ja täysin metalliton kenkäsarja. Ympäristömerkin avulla yritys haluaa vastata nykypäivän vaatimuksiin.

Jalaksella ympäristöystävällisyys ohjaa materiaalivalintoja sekä tuotantotapoja. EU-ympäristömerkin avulla Jalas on saanut myös ulkoisen sertifikaatin ympäristölähtöiselle toiminnalleen.

– Merkin avulla haluamme kertoa kuluttajille tuotteittemme vastaavan nykypäivän vaatimuksiin, kertoo tuotepäällikkö Juho Järvinen Jalakselta.

Jalaksella on tiedostettu ympäristönäkökulma jo pitkään. Vielä 1960-luvun alussa myös nahanvalmistus kuului olennaisena osana yrityksen tuotantoon. Nahanvalmistus herätti huomioimaan ympäristövaikutukset sekä optimoimaan ja parantamaan ympäristöystävällisyyttä.

EU-ympäristömerkki kattaa koko Green Line -turvakenkämalliston sandaalista puolikenkään ja nilkkuriin. Green Line -malliston vuonna 2009 saama EU-ympäristömerkki on tuonut vihertävämpää ajattelua koko jalkinevalmistukseen.

– Merkin myötä koko jalkinevalmistusta koskeva ajatusmaailma on päivittynyt ympäristöystävällisempään suuntaan.

Kuluttajan toiveista valmiiksi tuotteeksi

Jalakselle myös kuluttajat ovat olleet tärkeä motivaattori ympäristömerkin hankkimiseksi. Tuotepäällikkö Juho Järvinen kertoo, että vuosien varrella yhä useampi kuluttaja on toivonut tuotteilta ympäristöystävällisyyttä.

– Jalkineiden käyttäjiltä saatu palaute määrittää isolta osalta tuotekehityksen suuntaa. Tuotekehityksessä palaute valjastetaan tuoteratkaisuiksi ja innovaatioiksi, Järvinen kertoo.

Jalaksen tiedossa on, että kuluttajat näkevät EU-ympäristömerkin hyvin positiivisella tavalla. Jalaksella ollaan jopa yllättyneitä siitä, miten pitkällä ympäristölähtöinen ajattelu on turvajalkineiden käyttäjien parissa.

Green Line -mallisto on ympäristöystävällinen, metalliton ja myös allergiayliherkkyyksistä kärsiville sopiva kenkäsarja. Muun muassa näiden ominaisuuksien takia vuodesta 1916 Jokipiin kylässä Etelä-Pohjanmaalla toimineen yrityksen kengät ovat löytäneet käyttäjänsä niin pohjoismaissa kuin muuallakin Euroopassa.

Jalas

Perinteikäs Jalas perustettiin vuonna 1916 ja se liitettiin ruotsalaiseen Ejendals-konserniin vuonna 2008. Ejendals Suomi Oy valmistaa Jalas työ- ja turvajalkineita ja työllistää yli 130 työntekijää. Yrityksen liikevaihto on n. 50 miljoonaa euroa. Ejendals Suomen pääkonttori sijaitsee Jalasjärven Jokipiissä.