Sustainable Travel Finland tuo esiin kestävämpiä matkakohteita

Visit Finlandin STF-ohjelmassa sparrataan yritysten ympäristö- ja vastuullisuustyötä ja tehdään sitä näkyväksi. Myös EU-ympäristömerkki on mukana ohjelmassa.

Suomesta halutaan tehdä kestävämmän matkailun huippukohde. Siinä riittää vielä työtä monella matkailun osa-alueella, ja siksi Visit Finlandin kehittämisohjelmaan halutaan mukaan matkailualan yrityksiä laajalta rintamalta, liikenne mukaan lukien.

– Tiedetään, että kohta kestävyys ei ole vain kilpailukykyasia vaan ehdoton edellytys. Pandemia on vaikuttanut niin, että halutaan löytää kestäviä kohteita. Lähimatkailu tietysti myös lisääntyi pakonkin takia, kestävän matkailun asiantuntija Virpi Aittokoski Visit Finlandilta kertoo.

Parin viime vuoden aikana monissa matkailuyrityksissä ryhdyttiinkin kehittämään toimintaa tulevaisuuden tarpeisiin. Sustainable Travel Finland -ohjelmaan liittyi paljon yrityksiä, ja nyt niitä on mukana jo noin 900.  Joukossa on hotellien ja nähtävyyksien lisäksi myös esimerkiksi bussi- ja laivayhtiöitä.

Noin 150 yritystä on jo käynyt kehittämisohjelman läpi ja saanut Sustainable Travel Finland -tunnuksen. Järjestelmällisestä ympäristötyöstä kertova tunnus voidaan myöntää yritysten lisäksi kokonaisille matkakohteille. Destinaatioilta edellytetään muun muassa, että yli puolet alueen matkailuyrityksistä on saanut jonkin ohjelmaan hyväksytyistä sertifikaateista – majoituspalveluissa esimerkiksi Joutsenmerkin tai EU-ympäristömerkin.

Kestävyyteen on vielä matkaa

Matkailun trendeissä korostuu nyt kestävyys ja vastuullisuus – ainakin tahtotilan tasolla, mutta käytännössä harva matka toteutuu vielä erityisen ympäristöystävällisesti.

– Kyselyjen mukaan suurin syy on, ettei kestävästi toimivia tahoja ole helposti matkailijoiden löydettävissä. Monet yritykset tekevät asioita oikein, mutta niistä ei kerrota missään ja eihän se silloin ohjaa kuluttajaa tekemään oikeaa valintaa, Virpi Aittokoski kertoo.

Siihen Sustainable Travel Finland -ohjelmallakin halutaan vaikuttaa. Sertifikaattien avulla Visit Finlandin hanke pyrkii tuomaan kestävämpiä vaihtoehtoja näkyvästi esille ja samalla kehittämään Suomen koko matkailuelinkeinoa.

Matkailun ympäristövaikutuksista suurinta ei ole vaikea nimetä.

– Lentäminen ja liikkuminen tietysti suurin. Suomen sisällä liikkuessakin on pitkät välimatkat. Joillain alueilla jätteiden lajittelussa ja käsittelyssä on myös vaikeuksia. Se koituu ongelmaksi mitä kauemmas mennään kaupunkiympäristön ulkopuolelle, mutta siinäkin ollut paljon parannuksia.

Luontoelämykset kiinnostavat

Posio on ensimmäinen kokonainen destinaatio, jolle STF-tunnus on myönnetty. Lapin kaltaiset Suomelle omaleimaiset kohteet ja luontoelämykset kiinnostavat myös matkailijoita.

– Luonto on yksi ykkössyistä matkustaa Suomeen, sitä kaivataan kaupungistuneessa maailmassa, eikä täällä kaupungitkaan ole ruuhkautuneet matkailijavirroista. Yksinkertaiset luontoelämykset, vaikka nokipannukahvit nuotiolla tai lumikenkäily jäällä vetävät. Pyöräily noussut tosi paljon, ja se on hyvä, Aittokoski sanoo.

Vaikka jotkut matkailijat kaipaavat suurkaupungin vilinää tai etelän lämpöä, maailman metropolien ja rantalomien kanssa Suomen ei kannata kilpailla. Suomeen yritetään houkutella nimenomaan luonnosta ja hieman erilaisista elämyksistä kiinnostuneita matkailijoita.

– Visit Finlandinkin strategiaan on kirjattu, että tavoitellaan tiedostavia matkailijoita. Sellaisia, jotka haluavat tehdä myös paikallisesti hyvää ja sosiokulttuurinen vastuu on tärkeä, ettei tehdä vain turisteille jotain mikä ei hyödytä paikallisia. Parhaassa tapauksessa matkailu myös elvyttää paikallista kulttuuria.

Myös monet Joutsenmerkityt ja EU-ympäristömerkityt hotellit ovat mukana Sustainable Travel Finlandissa. STF-ohjelmaan voit tutustua täällä.

Kuva: Harri Tarvainen & Visit Finland