Terveysside, kuvituskuva

Uudet kriteerit EU-ympäristömerkityille hygieniatuotteille – nyt merkin voi saada myös kuukupeille

EU-ympäristömerkittyjen imukykyisten hygieniatuotteiden eli muun muassa vaippojen ja terveyssiteiden kriteerit ovat uudistuneet. Samalla kriteerit laajenivat kokonaan uuteen tuoteryhmään, uudelleenkäytettäviin kuukautiskuppeihin.

EU:ssa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa käytetään jopa 49 miljardia kuukautissuojatuotetta ja 33 miljardia lastenvaippaa vuodessa. Siksi hygieniatuotteiden valmistustavoillakin on melkoisesti merkitystä.

Euroopan yhteinen ympäristömerkki, EU-ympäristömerkki, auttaa ympäristöasioiden edelläkävijöitä erottumaan. Kuluttajalle merkki on kätevä apu arjen ostoksilla. Merkin elinkaaripohjaiset ja säännöllisesti päivitettävät vaatimukset auttavat tekemään luotettavasti ympäristölle hyviä valintoja.

Kattavat vaatimukset raaka-aineista pakkauksiin

EU-ympäristömerkin kriteereillä vähennetään hygieniatuotteiden vaikutuksia ympäristöön, vesistöihin, ilmastoon ja luonnon monimuotoisuuteen. Vaatimukset kattavat raaka-aineiden kuten selluloosan ja puuvillan lisäksi muun muassa tuotannon päästöt, materiaalitehokkuuden ja jätehuollon sekä pakkaukset.

Myös kemikaaliturvallisuudelle on tarkat vaatimukset. Esimerkiksi antibakteeriset aineet, formaldehydi, parabeenit, ftalaatit ja hormonitoimintaa häiritsevät aineet ovat kiellettyjä, eikä tuotteisiin saa lisätä hajusteita.

Kriteeriuudistuksen myötä EU-ympäristömerkki voidaan nyt myöntää imukykyisten hygieniatuotteiden lisäksi uudelleenkäytettäville kuukupeille. Uudelleenkäytettävä tuote onkin kiertotalouden ja resurssitehokkuuden kannalta hyvä lisä ympäristölle parempien vaihtoehtojen tarjontaan.

Hygieniatuotteiden uusia kriteerejä esitellään kansainvälisessä webinaarissa keskiviikkona 11. lokakuuta 2023 klo 10.45 Suomen aikaa.