Ympäristömerkki apuna rautakaupassa

Oli tekeillä sitten remontti tai sisustusprojekti, ympäristömerkki auttaa valitsemaan rautakaupassa vastuullisemmin. Asiantuntijamme Mari Åkerberg puhui aiheesta RASI ry:n webinaarissa.

Koronaviruspandemia on vaikuttanut eri aloihin eri tavoin. Kotona oleskelu ja lisääntynyt vapaa-aika on monilla laittanut remonttihanskat heilumaan. Tämä on näkynyt rautakauppojen kasvutilastoissa. Rakennus- ja sisustuskaupan yhdistyksen RASI ry:n tilastojen mukaan rautakaupan myynti kasvoi ensimmäisen vuosipuoliskon eli koronakevään aikana jopa 8 prosenttia.

Etenkin pienet pintaremontit ja korjaukset kasvattivat suosiotaan. RASI ry:n toimitusjohtaja Minna Liuksialan mukaan rautakaupan merkitys on korostunut kriisiaikana kodin kunnon ylläpidossa ja välttämättömien korjaustarvikkeiden saatavuuden mahdollistajana.

Ympäristömerkki on kuluttajan apuna rautakaupassa vastuullisempien valintojen teossa. Ympäristömerkintä Suomen asiantuntija Mari Åkerberg puhui ympäristömerkkien hyödyistä RASI:n webinaarissa tiistaina.

– Ainoastaan ympäristön kannalta parhaat tuotteet ja palvelut läpäisevät ympäristömerkkien vaatimukset. Esimerkiksi EU-ympäristömerkin kriteereitä kiristetään määräajoin, ne luodaan avoimessa prosessissa yhdessä eurooppalaisten sidosryhmien kanssa ja niihin kytkeytyy jatkuvan parantamisen ajatus, Åkerberg sanoo.

Rautakaupan tuotteita on saatavilla EU-ympäristömerkittynä. EU-ympäristömerkki, eli Euroopan tunnetuin tyypin 1 ympäristömerkki, on myönnetty muun muassa maaleille, lattianpäällysteille, koville päällysteille sekä pesu- ja puhdistusaineille. Sisustukseen EU-ympäristömerkittyinä on tarjolla huonekaluja.

EU-ympäristömerkki asettaa tuotteille sekä palveluille tiukat vaatimukset ja kertoo puolueettomasti niiden ympäristöystävällisyydestä. Koska kyseessä on tyypin 1 ympäristömerkki, kolmas osapuoli määrittelee ja tarkastaa kriteerit. Tarkempaa tietoa EU-ympäristömerkin kriteereistä voi lukea täältä.

EU-ympäristömerkin kriteerit asettavat tiukat vastuullisuusvaatimukset tuotteille. Ympäristömerkityissä sisämaaleissa ja -lakoissa on kielletty ympäristölle haitalliset aineet ja säilöntäaineet, ne eivät sisällä pehmentimiä ja liuottimien käyttöä rajoitetaan.  Kaikkien rautakaupoissa saatavilla olevien tuotteiden vastuullisuusvaatimuksista voi lukea lisää täällä.