Perinteet ja ympäristö kunniaan – Koivuniemen Herran farmin maalaishotellille EU-ympäristömerkki

Suomen kolmas nykyisten kriteerien mukaan EU-ympäristömerkitty majoituspalvelu löytyy Merikarvialta, Koivuniemen Herran farmilta. Merkki on myönnetty maatilakohteen Hanna & Magnus -maalaishotellille.

Maatilaelämyksiä, luonnonläheistä puuhastelua ja yösija talonpoikaishenkisessä kamarissa. Tätä kaikkea tarjoaa Koivuniemen Herran farmi, hyvien kulkuyhteyksien varrella Merikarvialla, noin 40 kilometriä Porista pohjoiseen.

Nyt tilan maalaishotellilla on myös EU-ympäristömerkki. Euroopan yhteinen, virallinen ympäristömerkki kertoo järjestelmällisestä työstä ympäristövaikutusten vähentämiseksi.

– Ympäristöarvot ja kierrätys ovat mukana oikeastaan kaikessa tekemisessä. Mittavissa remonteissa sekä uusien tilojen luomisessa on käytetty kekseliäästi paljon jo olemassa olevaa materiaalia. Vanhat kalusteet ja niiden tarinat pääsevät meillä paraatipaikalle, Frans Koivuniemi kertoo.

Nykyisellä paikallaan Koivuniemen Herran farmi on toiminut reilun vuoden. Ennen Koivuniemen Herraa Harjun tilalla toimi perinteikäs tanssi- ja viihdekeskus Merikievari.

– Koko prosessi on kiertotalouden ihme. Pelastettiin hyvältä paikalta eli valtatie 8:n vierestä valtavat kiinteistöt ja niiden takaa 1800-luvun maatila. Nyt eletään ihan uutta kautta. Maatilamatkailua uudella twistillä, Sirkka-Liisa Koivuniemi sanoo.

Tilan pihapiirissä maaseutuelämyksiä tarjoaa MuuMaa-landeteemapuisto, jossa voi vaikka osallistua lypsylle tai lähteä ponikärryajelulle. Farmilla järjestetään myös leirikouluja, ja onnistuupa komeissa maalaismaisemissa esimerkiksi kokouspäivä, saunailta tai pakohuonepelikin.

Koivuniemen EU-ympäristömerkityssä Hanna & Magnus-maalaishotellissa on kymmenen kodikasta huonetta 2–5 hengelle. Sen lisäksi majoitusta on tarjolla hostelli Vanhassa Navetassa sekä suuremmille seurueille leiritalo Väentuvassa.

Kasvava, kehittyvä ja perinteikäs perheyritys

Koivuniemien maatilamatkailua tarjoava perheyritys on toiminut jo yli 30 vuotta. Perustajat Sirkka-Liisa – tuttavallisemmin Sirkkis – ja Markku Koivuniemi olivat aikoinaan jo muuttaneet Poriin, mutta kaupungista palattiin perintötilalle usein – ja vieraita tuli mukana.

– Kaupunkilaiset ystävät tykkäsivät tulla maalle viettämään aikaa. Silloin alkoi tuntua, että olisiko tässä mahdollisuutta ihan työksi. Pikkuhiljaa lisättiin maatilamatkailun elementtejä, Sirkkis Koivuniemi muistelee.

Uuden toimipaikan myötä Koivuniemellä on tapahtunut myös sukupolvenvaihdos. Vetovastuu on siirtynyt perustajien lapsille, tradenomiksi kouluttautuneelle Fransille ja agrologi Miinalle. Päätös perheyrityksen jatkamisesta kypsyi hiljalleen.

– Otettiin äitee ja isä puhutteluun, että kyllä se on sellainen juttu ja tämä niin hieno yritys, että tätä täytyy jatkaa eteenpäin. Haluttiin siskon kanssa jatkaa ympärivuotisesti ja päätoimisesti. Osa palkasta on se, että kokee tämän merkitykselliseksi, Frans Koivuniemi kertoo.

Toimintaa kehitetäänkin vauhdilla, ja jo viime vuonna Koivuniemen Herran farmi valittiin vuoden Kehittyväksi maaseutumatkailuyritykseksi. Maaseutumatkailu painottuu yleensä kesään, mutta sekin on farmilla muuttumassa.

– Perhepaikka ollaan oltu pitkään, mutta nyt otetaan myös tapahtumia enemmän mukaan toimintaan. Lähdetään lisäämään ympärivuotisuutta, joka on tilojen myötä tullut mahdolliseksi.

Kansainvälinen ympäristömerkki

EU-ympäristömerkin kriteerit edellyttävät majoituspalveluilta esimerkiksi energian- ja vedenkulutuksen vähentämistä, uusiutuvaa energiaa, jätteiden vähentämistä ja lajittelua, ympäristöjärjestelmää sekä henkilökunnan koulutusta.

Koivuniemille juuri EU-ympäristömerkki tuntui oikealta ratkaisulta ympäristötyön kehittämiseen muun muassa maantieteellisesti laajan tunnettuuden takia.

– Kansainvälisyys koettiin erittäin merkitykselliseksi. EU-ympäristömerkki on hyvin tuttu esimerkiksi saksalaisille, Sirkkis Koivuniemi sanoo.

Merkkiä haettiin tilan Hanna & Magnus -maalaishotellille, mutta Koivuniemet pitävät kriteerejä hyvänä ohjenuorana myös muulle toiminnalle. Kun tiloja uusitaan ja kunnostetaan, on selkeästi tiedossa, mitä kannattaa huomioida. Vanhoissa kiinteistöissä kunnostustyöt vaativat muutenkin tarkkuutta, jotta paikan henki säilyy ekologisuudesta ja mukavuudesta tinkimättä.

Koivuniemen Herra on mukana myös Satakunnan ammattikorkeakoulun järjestämässä, kestävää matkailua edistävässä kehityshankkeessa. Projektin tavoitteena on sparrata Satakunnan matkailuyrittäjien osaamista ympäristö- ja vastuullisuusasioista ja edistää kestävämmän matkailun kehitystä.

Osallistuvat yritykset käyvät läpi Visit Finlandin lanseeraaman Sustainable Travel Finland -ohjelman kehittämispolun ja työstävät valitsemaansa ympäristöjärjestelmää- tai merkkiä. Koivuniemet olivat pohtineet EU-ympäristömerkin hakemista jo ennen SAMKin kehityshanketta, joten projektista tuli sopivaa taustatukea tavoitteen edistämiseen.

EU-ympäristömerkki on havaittu hyväksi kehitystyön välineeksi myös useissa muissa maaseutumajoitusta tarjoavissa yrityksissä. Vuonna 2021 merkki myönnettiin kahdelle maaseutukohteelle Varsinais-Suomessa, ja uusiakin hakijoita on jo näköpiirissä.

Kävijöitä ympäri maailmaa

Viime vuonna Koivuniemen kävijät tulivat suurelta osin koti-Suomesta. Tänä vuonna kävijöitä on ollut jo yli kymmenestä eri maasta, ja kesä näyttää vilkkaalta.

– Kalenteri alkaa täyttyä hyvää vauhtia. Näyttää siltä, että varauksia tehdään lähempänä matkan ajankohtaa kuin aiemmin. Ihan niin paljon ei tule varauksia pidemmän ajan päähän, Frans Koivuniemi kertoo.

Oman maatilaelämyksen ja ympäristömerkityn majoituksen ehtii siis vielä varata tälle kesälle Koivuniemen Herran verkkosivuilta. EU-ympäristömerkityn majoituspalvelun kriteereihin voi tutustua tarkemmin täällä.