Vuojoen kartanon päärakennus

Historialliselle Vuojoen kartanolle EU-ympäristömerkki

Vuojoen kartanolla vaalitaan historiaa, ympäristöarvoja unohtamatta. Harvinaislaatuisesta arkkitehtuuristaan tunnetun elämyskartanon majoitustoiminnalla on nyt myös riippumaton ja arvostettu ympäristömerkki.

Eurajoella sijaitseva Vuojoen kartano on yksi Satakunnan merkittävimmistä matkailukohteista. Historiallisissa puitteissa huolehditaan myös ympäristöstä, josta kertoo kartanon majoitustoiminnalle juuri myönnetty EU-ympäristömerkki.

– Vastuullisuusajattelu on tätä päivää. Se voi vaikuttaa jo monien kuluttajien ja matkailijoiden valintoihin, toimitusjohtaja Elina Nurmoranta tietää.

Esimerkiksi Helsingin Senaatintorin empiremiljööstä tunnetun Carl Ludvig Engelin suunnittelema päärakennus valmistui vuonna 1836, mutta paikan historia ulottuu vielä vuosisatoja kauemmas.

Nykyinen kartano rakennettiin alun perin yksityiskodiksi, kunnes se 1930-luvulla päätyi Eurajoen kunnan omistukseen. Vuosituhannen alussa kartano syntyi uudelleen taide- ja kulttuurikeskuksena, 1800-luvun tyyliinsä restauroituna.

– Elämyskartano on ollut se juttu meidän aikanamme. Matalan kynnyksen taide- ja kulttuurikeskus, johon on helppo tulla, vaikkei olisi niin taiteesta kiinnostunutkaan, viisi vuotta toimitusjohtajana toiminut Nurmoranta kuvailee.

Taidenäyttelyjen ja tapahtumien lisäksi kartano tarjoaa ravintola- ja kokouspalveluja niin yrityksille kuin ryhmämatkailijoille, ja toki omatoimisetkin matkailijat ovat tervetulleita. Paikan historiaan pääsee tutustumaan muun muassa ohjatuilla kartanokierroksilla.

Huone Vuojoen kartanon Vierastalo Wuojoessa
Kartanon historia näkyy myös vierastalon huoneissa. Tapetti on valmistettu restauroinnissa löytyneen mallin mukaan.

Kartanon hankinnat tarkastelussa

Majoituspalvelun EU-ympäristömerkki tarkoittaa muun muassa energian- ja vedenkulutuksen sekä jätteiden vähentämistä, uusiutuvan energian käyttöä ja henkilökunnan perehdyttämistä ympäristöasioihin.

Kartanolla ympäristömerkin hakemisessa lankoja piti käsissään markkinointipäällikkö Riina Arvela.

– Ympäristömerkin hakemisen aikana kartanon hankintoja perattiin laajasti. Esimerkiksi siivousaineita ja paperituotteita vaihdettiin. Jätteiden kierrätykselle oman haasteensa tuo kartanon useat erilliset rakennukset, mutta ratkaisut löydettiin, Arvela kertoo.

Kartanon toiminnan monipuolisuus tuotti jonkin verran pähkäiltävää, kun EU-ympäristömerkkiä lähdettiin hakemaan majoitustoiminnalle. Kartanon kulttuuritoimintaa pyörittää yleishyödyllinen säätiö ja yrityksille tarjottavia palveluja osakeyhtiö, mutta kiinteistön omistaa Eurajoen kunta. Esimerkiksi mittareita eri toimintojen energian- ja vedenkulutukseen seurantaan ei siis voinut vain omin päin asentaa.

Muuttuvalla matkailualalla vastuullisuus on kilpailuvaltti

Matkailuala on viime vuosina muuttunut vauhdilla, kuten myös kuluttajien odotukset ja yritysten tarpeet. Vuojoen kartanollakin tiedetään, etteivät pitkä historia ja harvinaislaatuinen arkkitehtuuri yksin takaa menestystä. Ympäristövastuu voikin olla myös kilpailuvaltti.

– Yritysten tapa pitää kinkereitä ja kokouksia on muuttunut, ja vastuullisuuskin on sekä yrityksille että kuluttajille yhä tärkeämpi asia. Kartanon kauniit puitteet eivät pelkästään riitä, ainakaan siihen, että tulisi meille uudelleenkin, Nurmoranta kertoo.

Nurmorannalla on pitkä kokemus eri tehtävistä ravintola- ja matkailualalla. Hän haki tuolloin juuri yleisölle avattuun Vuojoen kartanoonkin töihin jo parikymmentä vuotta sitten, kunnes viitisen vuotta sitten tärppäsikin toimitusjohtajan pesti.

Ravintola- ja matkailualassa vetoaa sen ihmisläheisyys, alan haastavuudesta huolimatta. Työ on suorastaan koukuttavaa, kun kartanonväen arvot kohtaavat, historian vaalimisesta vastuullisuuteen.

– Rakkaus vanhoihin rakennuksiin ja historiaan on tärkeää. Se myös pitää alalla. Mukava aina palata työn ääreen, kun on yhteiset arvot ja päämäärä.

Ympäristömerkin eteen kartanolla on jo tehty paljon työtä, jota myös varmasti jatketaan.