Lähes tuhat kuntavaaliehdokasta sitoutui tukemaan vastuullisia hankintoja

Vastuullisuusmerkkien haasteen allekirjoittaneista ehdokkaista lähes puolet valittiin valtuutetuiksi tai varasijalle.

Jopa 75 prosenttia julkisista hankinnoista tehdään kunnissa. Siksi Ympäristömerkintä Suomi, Reilu kauppa, Pro Luomu ja Portaat luomuun haastoivat vuoden 2021 kuntavaalien ehdokkaat tukemaan ekologisesti ja sosiaalisesti kestäviä hankintoja.

Sitoumuksen allekirjoitti 987 kuntavaaliehdokasta ympäri Suomen ja yli puoluerajojen. Heistä kunnanvaltuustoihin tai varavaltuutetuiksi valittiin 420 ehdokasta. Kiitos allekirjoittaneille ja onnea valituille!

Uudet valtuustot aloittavat työnsä elokuussa. Esimerkiksi Helsingissä on tulevalla valtuustokaudella 29 vastuullisia hankintoja tukevaa valtuutettua tai varavaltuutettua. Yli 40 000 asukkaan kunnista kaikissa on yksi tai useampi vastuullisiin hankintoihin sitoutunut valtuutettu tai varavaltuutettu. Valittuja on myös monista pienemmistä kunnista, esimerkiksi Iistä, Sysmästä ja Petäjävedeltä.

Äänestäjät vaativat kuntia vaikuttamaan hankinnoilla

Sitoutuneiden ehdokkaiden hyvä menestys oli kenties odotettavissa: tammikuussa toteutetun kyselyn mukaan 60 prosenttia suomalaisista äänestää mieluummin ehdokasta, joka tukee vastuullisia julkisia hankintoja. Yli 2/3 äänestäjistä oli myös sitä mieltä, että ekologisesti ja sosiaalisesti vastuullisia tuotteita tulisi suosia kuntien hankinnoissa.

Kevään aikana kampanjan sivustolla vierailtiin yli 10 000 kertaa. Sivuilta voi myös tilata vastuullisista hankinnoista kiinnostuneille suunnatun uutiskirjeen. Sitoumuksen allekirjoittaneet ja valituiksi tulleet kuntavaaliehdokkaat saavat uutiskirjeen automaattisesti.