Kuralan kartanotila Pöytyän Yläneellä

Luonnonläheiselle Kuralan kartanotilalle EU-ympäristömerkki – ainoana Pohjoismaissa

Kurala Manor has been awarded the EU Ecolabel. Read more about the Finnish countryside tourist destination in English here.

Kuralan kartanotila on luonnonläheinen matkailukohde Varsinais-Suomessa, Pöytyän Yläneellä. Tänä keväänä se sai arvoisensa tunnustuksen, kun kartanotilalle myönnettiin EU-ympäristömerkki.

Vuodesta 2010 asti tilan isäntänä ja emäntänä ovat häärineet Matti Koivisto ja Laura Naire-Koivisto.

– Tähän ryhtyessä kaksi tekijää oli ylitse muiden: haluttiin asua maalla ja kasvattaa lapsemme maalla. Pitää työllistää itse itsensä, jos maaseudulla haluaa asua, Matti Koivisto kertoo.

Viime vuoden lopulla EU-ympäristömerkkiä Suomessa hallinnoiva Ympäristömerkintä Suomi käynnisti suomalaisille matkailuyrittäjille suunnatun pilottihankkeen. Hankkeeseen osallistuville yrityksille tarjottiin henkilökohtaista neuvontaa merkin hakemusprosessin alusta loppuun, ilman tavallista hakemusmaksua. Tavoitteena oli saada EU-ympäristömerkittyjä majoituspalveluja Suomeen. Muualla Euroopassa merkin ansainneita majoitusliikkeitä on yli 400.

Kuralan kartanotilalla ympäristömerkin hakemista oli jo harkittu, joten osallistumispäätös oli helppo.

– Aluksi pyörittelin kriteerejä pari päivää enkä oikein tiennyt mistä lähtisi liikkeelle, mutta koko ajan muuttui helpommaksi ja helpommaksi. Hakemusprosessi auttoi meidän toimintamme kehittämisessä. Neuvonta oli todella hyvää, Matti Koivisto sanoo.

Kuralan kartanotila on tällä hetkellä ainoa EU-ympäristömerkitty majoituspalvelu Pohjoismaissa – ja ensimmäinen, jolle merkki on myönnetty nykyisten, vuonna 2017 julkaistujen kriteerien perusteella.

Koko Euroopan ympäristömerkki

Majoittumisen lisäksi Kuralassa voi järjestää esimerkiksi juhlia. Suurin osa asiakkaista tulee suhteellisen läheltä eli Turku-Tampere-Helsinki-alueelta.

– Se on ollut etu korona-aikana, mutta toivomme, että EU-ympäristömerkin myötä myös ulkomaisten asiakkaiden määrää saataisiin kasvatettua.

EU-ympäristömerkki onkin Euroopan laajimmin tunnettu ympäristömerkki. Merkin kriteerit majoituspalveluille koskevat esimerkiksi energian- ja vedenkulutusta, uusiutuvaa energiaa, jätteiden vähentämistä ja lajittelua, ympäristöjärjestelmää sekä henkilökunnan koulutusta.

Merkin hakemisen yhteydessä Kuralan kartanotilalle asennettiin esimerkiksi suihkujen ja hanojen virtaamia rajoittavia suuttimia, ja tilan rantamökkien korkeaa vedenpainetta rajoitettiin paineenalennusventtiilillä. Myös jätteiden lajittelumahdollisuuksia parannettiin. Sertifioitu uusiutuva sähkö on ollut käytössä jo vuosia, joten siltä osin kriteerien täyttämiseen riitti sähkösopimuksen skannaus.

Koiraharrastajien suosikki

Koivistojen aikana kartanotilan rakennuksia on kunnostettu kattavasti ja esimerkiksi kylpyhuoneita lisätty. Tilan edellisen omistajan jäljiltä alueella oli myös joutilas konehalli, jolle keksittiin käyttöä koiraharrastajien harjoittelupaikkana. Turun Kupittaan jalkapallokentältä siirretyllä vanhalla tekonurmella ja lisävalaistuksella tila muuntui agilityhalliksi.

– Ajateltiin, että jos vaikka saataisiin iltakäyttäjiä hallille. Nyt koiraharrastajien viikonloppuleirejä on täällä vuosittain 10-20, ja silloin saadaan majoituskapasiteettikin myytyä, Matti Koivisto sanoo.

Lähellä on myös Valasrannan tanssilava, jonka suositut tanssit tuovat yöpyjiä Kuralaan. Tosin tulevan kesän osalta sekä lavatanssien että koiraleirien järjestäminen on vielä epävarmaa.

Monimuotoisuus mielessä

Kuralan kartanotila on pieni perheyritys. Yrittäjäpariskunnan lisäksi työntekijöinä on kokki ja siivooja tarpeen mukaan. Myös kiinteistöjen kunnostusta tehdään pitkälti omin käsin.

– Viime remontissa oli kaivinkoneurakoitsija ja sähkömies, muun tein itse. Olen aina ollut sellainen, että tykkään touhuta kaikkea ”tekemällä oppii” -tyyppisesti. Vedeneristyssertifikaattikin löytyy.

Omin käsin tekemisen lisäksi myös ympäristöarvoista ja luonnon monimuotoisuudesta huolehtiminen tulee Koivistoille luonnostaan.

– Pienestä pitäen olen harrastanut paljon retkeilyä ja luonnossa liikkumista. Laura on koulutukseltaan biologi, joten luonnon monimuotoisuus on sikälikin arkipäivää. Meillä on esimerkiksi kesähevosia laiduntamassa, jätetään lahopuita, ripustetaan linnunpönttöjä ja tarhataan mehiläisiä.

Matti Koivisto itse on entinen kilpasuunnistaja, koulutukseltaan ekonomi. Päätös maaseudun matkailuyrittäjäksi ryhtymisestä syntyi vuoden 2009 finanssikriisin aikoihin. Yli vuosikymmentä myöhemmin ja koronavuoden jälkeenkin yrittäjyys tuntuu yhä oikealta valinnalta.

– Välillä kun näkee opiskelukaverin talouslehden kannessa, ajattelee, että olisihan asiat voineet toisinkin mennä. En tiedä sopeutuisiko enää sellaiseen, niin pitkään on saanut itse päättää. Ekonomin koulutuksesta on tietysti ollut hyötyä myös yrittäjänä.