Majoituspalvelut

EU-ympäristömerkityssä majoitusliikkeessä suositaan uusiutuvaa energiaa, vähennetään energian- ja vedenkulutusta, minimoidaan jätteiden määrää ja suositaan ympäristömerkittyjä tuotteita.

Kansainvälinen ja koko Euroopan yhteinen ympäristömerkki on matkailualalla erinomainen ja luotettava keino viestiä vastuullisuudesta. Euroopassa EU-ympäristömerkittyjä hotelleja tai leirintä-alueita on yli 500. Suomessa merkin ansainneen majoitusliikkeen voi löytää Koivuniemen Herran farmilta Merikarvialla sekä historialliselta Vuojoen kartanolta Eurajoella.

EU-ympäristömerkki on hyväksytty Visit Finlandin vastuullista matkailua edistävään Sustainable Travel Finland -ohjelmaan.

Vauhtia ja vakuuttavuutta vastuullisuustyöhön

Oletko kiinnostunut hakemaan majoitusliikkeellesi EU-ympäristömerkkiä? Hienoa! Esimerkiksi hotelli, hostelli, majatalo, bed & breakfast, maatilamajoitus tai leirintäalue voi hakea merkkiä. Voit ottaa yhteyttä asiantuntija Malin Lindforsiin sähköpostilla malin.lindfors@ecolabel.fi tai puhelimitse puh. 044 3733707. Alta löydät lisätietoa merkin kriteereistä ja hyödyistä.

Ohjeita EU-ympäristömerkin hakemiseen löydät tästä oppaasta.

Tässä ohjeet helpottamaan kriteerien eri kieliversioiden selailua:

  • Klikkaa yllä olevaa linkkiä, joka vie sinut majoituspalvelujen kriteerisivulle.
  • Ylimpänä on tuoteryhmän kriteerit (Commission Decision).
  • Klikkaamalla linkkiä pääset EU Lex-sivustolle, josta kriteerit löytyvät kaikilla EU:n virallisilla kielillä.
  • Avaa PDF-tiedosto haluamasi kielen kohdalta.
  • Avaa tuoteryhmän valikosta myös Corrigendum, josta löytyy kriteereihin jälkikäteen tehdyt korjaukset. Valitse kieli kuten aiemminkin.

Kriteerisivulla on varsinaisen kriteeritekstin lisäksi muitakin hyödyllisiä dokumentteja. Ohessa keskeisiä:

Commission Decision of 25 January 2017 = Komission hyväksymät kriteerit. Arviointiperusteet koostuvat pakollisista ja vapaavalintaisista kriteereistä. Pakollisia kriteereitä on 22 ja ne tulee kaikki täyttyä (artikla 3). Vapaavalintaisten kriteereiden vaadittava minimimäärä määräytyy sen mukaan, mitä palveluita asiakkaille on tarjolla. Minimivaatimus on 20 pistettä (artiklat 4 ja 5). Kriteereiden avulla pyritään vähentämään majoituspalveluiden kielteisiä vaikutuksia ympäristöön, terveyteen, ilmastoon ja luonnonvaroihin.

User Manual = Oppaassa avataan EU-ympäristömerkittyjen majoituspalvelujen kriteerejä tarkemmin ja ohjeistetaan vaadittavien liitteiden laatimisessa. Opas on englanninkielinen.

Technical report = Raportissa avataan mihin tietoon kriteerit perustuvat. Raportti on englanninkielinen.

Factsheet = Factsheetissa on kerrottu ytimekkäästi (englanniksi), mikä EU-ympäristömerkki on ja mihin aihealueisiin se keskittyy.

Yhteiseurooppalainen EU-ympäristömerkki on koko Euroopan laajuisesti tunnetuin ympäristömerkki. Pohjoismaisista kuluttajista merkin tunnistaa noin 38 prosenttia (Ympäristömerkinnän kuluttajatutkimus, IPSOS 2019). Myös yritykset arvostavat hankinnoissaan ympäristömerkittyjä vaihtoehtoja, ja ympäristömerkkiä voidaan käyttää myös julkisten hankintojen kriteerinä.

Kantarin vuosina 2020 ja 2021 toteuttamien Ympäristömerkinnän asiakaskokemustutkimusten mukaan noin 90 prosenttia EU-ympäristömerkin suomalaisista luvanhaltijoista oli tyytyväisiä merkkiin.

Vastuullisuudesta kannattaa viestiä

EU-ympäristömerkin avulla majoitusliike voi viestiä luotettavasti vastuullisuustyöstään ympäristön hyväksi. Merkki on tae siitä, että yritys täyttää tiukat vaatimukset ja toiminnan on tarkastanut luotettava kolmas osapuoli.

Majoitusliike voi hyödyntää EU-ympäristömerkkiä kaikessa sisäisessä ja ulkoisessa viestinnässään, esimerkiksi mainoksissa, verkkosivuilla, sosiaalisessa mediassa, esitteissä, myyntimateriaaleissa tai hotellin infonäytöillä.

EU-ympäristömerkin myötä voi hyötyä myös Sustainable Travel Finland -ohjelman tarjoamasta näkyvyydestä. Visit Finlandin hanke kokoaa ympäristöstä huolehtivat matkailualan destinaatiot, yritykset ja organisaatiot yhteen, yhteisen sateenvarjo-ohjelman alle.

Oheisella videolla EU-ympäristömerkin asiantuntija Malin Lindfors kertoo merkin kriteereistä:

Hyväksy seuraavat evästeet, jotta voit katsoa videon: statistics, marketing.

Opas EU-ympäristömerkin hakijalle

Ladattavaan hakijan oppaaseen on koottu perustietoa EU-ympäristömerkin hakemisen vaiheista sekä merkin hyödyntämisestä.

EU-ympäristömerkityt majoituspalvelut

Myös hotellit ja leirintäalueet on listattu EU-ympäristömerkin ECAT-katalogiin.