Majoituspalvelujen kriteerit

Oletko kiinnostunut hankkimaan majoitusliikkeellesi ympäristömerkin vastuullisuustyönne tueksi? Hienoa! Esimerkiksi hotelli, hostelli, majatalo, bed & breakfast, maatilamajoitus tai leirintäalue voi hakea EU-ympäristömerkkiä.

Ohjeita EU-ympäristömerkin hakemiseen löydät tästä oppaasta (suomeksi). Hakemiseen liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä myös asiantuntija Malin Lindforsiin sähköpostilla malin.lindfors@ecolabel.fi tai puhelimitse puh. 044 3733707.

Kriteerit

Suora linkki majoituspalveluiden suomenkielisiin kriteereihin löytyy täältä.

Kaikki EU-ympäristömerkin tuoteryhmät ja kriteerit löytyvät komission virallisilta sivuilta tämän linkin kautta. Tässä ohjeet helpottamaan majoituspalveluiden kriteerien avaamiseen haluamallasi kielellä:

  • Klikkaa yllä olevaa linkkiä, joka vie sinut EU:n sivuille. Sivulla on listattu kaikki EU-ympäristömerkin tuoteryhmät.
  • Klikkaa valikko auki kohdasta Tourist Accommodation. Ylimpänä on tuoteryhmän kriteerit (Commission Decision).
  • Klikkaamalla linkkiä pääset EU Lex-sivustolle, josta kriteerit löytyvät kaikilla EU:n virallisilla kielillä.
  • Avaa PDF-tiedosto haluamasi kielen kohdalta.
  • Avaa tuoteryhmän valikosta myös Corrigendum, josta löytyy kriteereihin jälkikäteen tehdyt korjaukset. Valitse kieli kuten aiemminkin.

Ohjeita kriteerien eri kieliversioiden selailuun myös alla olevalla videolla:

Perehdy myös muihin linkkeihin ja dokumentteihin. Lisätietoa kriteerien tulkitsemisesta saat tämän sivun lopusta löytyvältä videolta.

Selvennyksiä dokumentteihin ja hyödyllisiä linkkejä

Commission Decision of 25 January 2017 = Komission hyväksymät kriteerit. Arviointiperusteet koostuvat pakollisista ja vapaavalintaisista kriteereistä. Pakollisia kriteereitä on 22 ja ne tulee kaikki täyttyä (artikla 3). Vapaavalintaisten kriteereiden vaadittava minimimäärä määräytyy sen mukaan, mitä palveluita asiakkaille on tarjolla. Minimivaatimus on 20 pistettä (artiklat 4 ja 5). Kriteereiden avulla pyritään vähentämään majoituspalveluiden kielteisiä vaikutuksia ympäristöön, terveyteen, ilmastoon ja luonnonvaroihin.

Corrigendum = Kriteereihin tehty muutos/korjaus. Korjaus koskee sivulla 20, liitteessä olevassa arviointiperusteen 6 a kohdan ii alakohdan taulukkoa, sekä sivulla 23 liitteessä olevassa arviointiperusteen 12 a kohtaa. Korjaus on erikseen siksi, että alkuperäiseen kriteeridokumenttiin ei voi tehdä komission puolesta korjauksia jälkikäteen.

User manual = Oppaassa avataan EU-ympäristömerkittyjen majoituspalvelujen kriteerejä tarkemmin ja ohjeistetaan vaadittavien liitteiden laatimisessa. Opas on englanninkielinen.

Checklist = Muistilistan avulla on helppo tarkistaa minkälaisia tarvittavien liitteiden tulisi olla. Sen avulla voi myös tarkistaa ovatko kaikki hakemukseen tarvittavat liitteet täytetty. Listaus on EU:n sivuilla englanniksi, suomenkielisen version voit ladata tästä.

Verification form = Verification form on Excel-työkalu, jonka avulla voi helposti tarkistaa miten paljon pisteitä kertyy vapaavalintaisista kriteereistä. Siitä löytyy myös valmiita taulukoita, joiden avulla voi seurata esimerkiksi sähkön ja veden kulutusta. Työkalu on englanninkielinen.

Network of European Regions for Competitive and Sustainable Tourism (NECSTouR) = NECSTouR on eurooppalainen voittoa tavoittelematon verkosto, joka edistää kestävää matkailua.

Bookdifferent Eco-labelled hotels = Linkki Bookdifferent-sivustolle.

Technical report = Raportissa avataan mihin tietoon kriteerit perustuvat. Raportti on englanninkielinen.

Factsheet = Factsheetissa on kerrottu ytimekkäästi (englanniksi), mikä EU-ympäristömerkki on ja mihin aihealueisiin se keskittyy.

Apua kriteerien tulkitsemiseen

Oheisella videolla EU-ympäristömerkin asiantuntija Malin Lindfors kertoo merkin kriteereistä:

EU-ympäristömerkki

EU-ympäristömerkki