Vakuutusyhtiö If näyttää mallia vastuullisissa hankinnoissa

”Kaikilla yrityksillä on varmasti tavoitteena toimia mahdollisimman ympäristövastuullisesti ja minimoida omat ympäristövaikutukset. Kun hankinnoissa harkitaan eri vaihtoehtoja, ympäristömerkit ovat loistava työkalu”, kehityspäällikkö Yrjö Luukkanen Ifiltä sanoo.

If on Pohjoismaiden johtava vahinkovakuuttaja, jolla on noin 3,7 miljoonaa asiakasta. Yhtiö työllistää 7 900 henkilöä. Haastattelimme kehityspäällikkö Yrjö Luukkasta yhtiön vastuullisista hankinnoista.

Mitä vastuullisuus merkitsee Ifille?

– Vastuullisuus on hyvin tärkeä arvo Ifin kaikessa toiminnassa ja ympäristövaikutusten vähentäminen oleellinen osa sitä.

Mitä kaikkea If hankkii?

– If hankkii kaikkea mitä tarvitaan turvallisen ja vastuullisuusasiat huomioon ottavan toimistoympäristön luomiseen. Ostamme sähkö- ja lämpöenergiaa, erilaisia palveluja kuten siivous ja työpaikan ravintolapalvelut, toimisto- ja IT-tarvikkeita ja paperiakin vielä kuluu. Korvauspalvelumme ostaa paljon erilaisia korjauspalveluja. Toimitilojen vuokrasopimukset ovat tavallaan hankintoja ja niihin liittyy ympäristöasioita. Myös erilaiset tilojen uudistusprojektit sisältävät paljon hankintoja. Lista on pitkä.

Mikä on Ifin linjaus ympäristömerkityissä hankinnoissa?

– Ifin hankintaohje painottaa sitä, että hankintamme ovat vastuullisia ja ympäristön kannalta kestäviä. Mielestämme ympäristömerkki tuotteissa ja palveluissa on hyvä työkalu ja auttaa meitä valintoja tehdessämme.  Erityisesti Joutsenmerkki ja EU-ympäristömerkki ovat hyviä, koska niissä arvioidaan tuotteen koko elinkaari. Hankintaohjeessa suositetaan ympäristömerkittyjä tuotteita ja palveluja.

Mitä kaikkea teiltä löytyy Joutsenmerkittynä ja EU-ympäristömerkittynä?

– Ostamistamme toimistotarvikkeista 52 prosenttia on arvioitu ns. ekotuotteiksi.  Joutsenmerkki- tai EU-ympäristömerkittyjä tuotteita löytyy eniten käytetyistä toimistotarvikkeista kuten tulostuspapereista, kirjekuorista, lehtiöistä ja pehmopapereista.  Myös paristot ja puhdistusaineet ovat Joutsenmerkittyjä. Olemme myös ylpeitä siitä, että Ifin suurimmassa toimitilassa, Turun toimistossa, toimii Joutsenmerkitty henkilöstöravintola Antell Aino.